Finalment tenim al nostre nadó a casa!, aquest és un moment meravellós, el tenim als nostres braços i l’hem de cuidar. Tot i que és un moment molt bonic i únic, és alhora un moment de molta responsabilitat, en que, especialment si és el nostre primer fill, tenim tot un munt de coses per aprendre.

Ja veureu com poc a poc anireu agafant confiança en vosaltres mateixos, i aprendreu a interpretar allò que el vostre fill necessita. Sereu uns pares fantàstics!

A continuació us indicaré algunes coses que us poden ser d’ajuda durant aquest procés d’aprenentatge mutu:

Agafar al nadó

Dins el ventre matern se sentia protegit i embolcallat, en un ambient que responia absolutament a totes les seves necessitats. Per això agafeu-lo tant com vulgueu i sempre que us ho demani, el fet de sentir la vostra olor, el batec del vostre cor, li proporcionarà la seguretat que necessita.

El Son

En un primer moment, pot ser que dormi de dia, i de nit estigui més despert i activat. Això és degut a que encara no ha “après” el nostre ritme cal a més, que a nivell hormonal reguli el seu cicle son-vigília, molt relacionat amb la llum i la foscor. Per això cal, que de dia, parleu normalment i tingueu el nivell de llum i activitat habitual, mentre que de nit heu d’abaixar tant el nivell de soroll com el de llum, perquè poc a poc es vagi adaptant a aquestes noves condicions. També veureu que es desperta tot sovint per reclamar aliment, responent a les seves necessitats.

La Cura del Melic

Caldrà fer les cures 3-4 cops al dia amb alcohol de 70º i una gasa, tot sucant la zona sense por, tant per sobre com per sota. Entre els dies 10-15 caurà sol. Heu d’estar alerta a signes d’infecció com envermelliment de la zona del voltant i supuració. Un cop hagi caigut seguireu amb les cures fins que estigui del tot sec.

El Bany

Podeu iniciar-lo un cop hagi caigut el melic (vegeu el meu article sobre el bany)

Els Còlics

Sovint, degut a la immaduresa del sistema digestiu, en els primers mesos de vida apareix un malestar abdominal, especialment cap al vespre que els inquieten i els fan plorar. Cal prendre-s’ho amb molta calma i paciència i aplicar massatges específics que ajuden a calmar-los.

CAL CONSULTAR A UN PROFESSIONAL SANITAR SEMPRE QUE HI HAGI:

  • FEBRE (es tracta d’una urgència)
  • Vòmits o diarees explosives.
  • Melic pudent o que supura