Aquest és un dels “temes estrella” dins dels tallers que imparteixo per a pares i mares sobre aspectes de salut infantil. Així m’ho heu transmès al llarg de tot aquest temps treballant amb vosaltres des de Mans de Mare.  El fet de no saber com actuar davant d’una convulsió febril dels nostres petits i petites o fins i tot no saber-la identificar, ens preocupa.

En aquest article us donaré quatre pautes bàsiques de què fer, què no fer i com prevenir-les.

Les convulsions febrils solen espantar-nos molt, tant com a pares o com a cuidadors, però generalment no acostumen a ser el símptoma de cap malaltia greu ni desencadenen en cap altre problema de salut. More »

El desig de ser mare és una de les coses més meravelloses amb que ens trobem a la vida. I encara més meravellós és el moment en que amb l’evidència de l’embaràs sabem que creix dins el nostre ventre aquest petit.

I tant i com gran és l’amor per aquest fill o filla és gran el sentiment de pèrdua i de tristesa si malauradament aquesta nova vida no pot seguir endavant…..

La pèrdua d’un fill durant l’embaràs és un fet molt dolorós per la mare, pel pare i per tota la família.

Sovint, a més, els pensaments són constants, i la desesperació dels braços buits és tan creixent que la necessitat d’expressar aquesta pèrdua topa amb un sentiment de soledat immens. More »

 Més enllà de les paraules, apareixen les carícies com una forma de llenguatge”

Durant l’embaràs de la meva primera filla, va caure a les meves mans el llibre de Frederich Leboyer, “Shantala. El arte del masaje”. Vaig córrer a comprar-lo quan una persona molt important per mi me’l va esmentar. El vaig llegir i rellegir, imaginant-me mare, fins que a la fi vaig tenir als meus braços la meva filla.

Quan tenia aproximadament un mes d’edat ens vam iniciar en el massatge, gaudint de cada carícia i de cada estona tan plena de tendresa. A les poques setmanes vaig assistir a un curs de massatge infantil per a pares i mares on vaig aprendre la tècnica dels moviments que calia fer, la intensitat, la mirada, els beneficis…, i així, cada vespre, abans del bany, ens dedicàvem una bona estona de massatge. Poc a poc els vincles entre nosaltres i la complicitat que s’establia es van anar fent més i més grans. Al cap d’un any va néixer el meu segon fill, que també va rebre els meus massatges, aquella estona íntima en que només hi érem tots dos.

More »

Finalment tenim al nostre nadó a casa!, aquest és un moment meravellós, el tenim als nostres braços i l’hem de cuidar. Tot i que és un moment molt bonic i únic, és alhora un moment de molta responsabilitat, en que, especialment si és el nostre primer fill, tenim tot un munt de coses per aprendre.

Ja veureu com poc a poc anireu agafant confiança en vosaltres mateixos, i aprendreu a interpretar allò que el vostre fill necessita. Sereu uns pares fantàstics!

A continuació us indicaré algunes coses que us poden ser d’ajuda durant aquest procés d’aprenentatge mutu:

More »

Parlem de puerperi per referir-nos a l’etapa que s’inicia després del part, i que té una durada aproximada d’unes sis setmanes després del naixement del fill.

Durant aquest període la mare ha d’oferir al nadó tot un seguit de cures dirigides al seu benestar, però és imprescindible que per poder cuidar a aquest nounat la dona es dediqui atencions a ella mateixa, tant a nivell emocional com a nivell físic.

More »

L’alegria de l’arribada d’un nou nat a casa, és viscuda des de l’embaràs, i la germana o el germà gran comença a viure-ho també des d’aquest moment…

És important que el fem participar d’aquesta experiència, que l’impliquem en la preparació de l’arribada del petit. Ens pot ajudar a escollir-ne el nom, a preparar la roba, a triar cotxet…., i cal que les seves aportacions siguin escoltades i es tinguin en compte. D’aquesta manera no es sentirà exclòs i encarrilarem la relació futura que tindran.

Haurem d’explicar al germà gran, que tot i que un cop nascut podria ser que no tinguem tant i tant de temps per fer coses amb ell a soles, que trobarem moments preciosos per a fer-ne algunes.

More »

El bany, no només pel sol fer de rentar al nostre menut o menuda; el bany com a font de plaer mútua, com a moment de relaxació, on les petites tensions acumulades es dissolen en l’aigua, tèbia, amorosament preparada per acollir el petit cos, i com en el ventre, als inicis, surar… i si pot ser després del massatge. Llavors, la culminació perfecte de la carícia.

El bany sol ser un moment molt agradable tant pel nadó com per aquell o aquells qui el banyen. Sensacions de benestar que compartides, reforcen vincles afectius.

More »

De vegades, ja sigui per pròpia decisió, ja sigui per necessitat, cal recórrer a la lactància artificial…

Si la teva voluntat era l’alletament matern, pot ser difícil d’acceptar, però cal no desanimar-se i pensar que en aquests moments el millor que li pots oferir al teu fill és una bona alimentació i la sensació de benestar d’una mare que està fent molt bé els coses.

More »