L’alegria de l’arribada d’un nou nat a casa, és viscuda des de l’embaràs, i la germana o el germà gran comença a viure-ho també des d’aquest moment…

És important que el fem participar d’aquesta experiència, que l’impliquem en la preparació de l’arribada del petit. Ens pot ajudar a escollir-ne el nom, a preparar la roba, a triar cotxet…., i cal que les seves aportacions siguin escoltades i es tinguin en compte. D’aquesta manera no es sentirà exclòs i encarrilarem la relació futura que tindran.

Haurem d’explicar al germà gran, que tot i que un cop nascut podria ser que no tinguem tant i tant de temps per fer coses amb ell a soles, que trobarem moments preciosos per a fer-ne algunes.

Al llarg de tot el procés, així després del naixement, l’ajudarem a que expressi els seus sentiments de manera oberta, escoltant-lo i fent-li els aclariments que siguin necessaris.

Un cop nascut, l’incorporarem a les cures del nadó, que ens ajudi en el bany, a vestir-lo, que pugui passejar-lo en cotxet….., i que participi del massatge. Podem ensenyar-li a fer carícies al germà, de manera pautada. Aquest contacte pell a pell afavorirà molt l’establiment de vincles afectius entre tots dos. Es podrà ocupar del massatge de cames, d’abdomen, de mans, de braços…., i el pare o la mare, es podria ocupar de la cara, de l’esquena……

Algunes coses que aplicades, ens poden ajudar:

Començar la relació dins del ventre, en funció de la seva edat, i de la seva capacitat de comprensió podràs començar abans o més tard. Ensenya-li les ecografies, deixa que t’acariciï la panxa, que senti els seus moviments, que li parli, que li canti….

Viatgeu en el temps, mireu les fotografies del seu embaràs, de quan va néixer, reviu amb ell les teves emocions i experiències.

Imagineu com serà la vostra vida quan neixi, parla-li de l’alletament, de que estarà en braços del pare o la mare, i de com important i necessari serà això pel germanet, com ho va ser per ell….

Quan neixi, permet-li que estigui amb tu, que amb les mans ben netes, el toqui, que es vagin coneixent…

Els obsequis de naixença. Deixa que sigui ell qui desemboliqui els paquets, i qui provi els sonalls, després li oferirà al petit, amb cautela. Veuràs com algunes de les visites que reps, porten un detall pel germà gran.

Compartir el temps, és difícil d’entendre per un nen petit, en especial, si té menys de tres anys. Mentre alletes al petit, pots acaronar al gran, explicar-li un conte, cantar cançons plegats….Passa estones de joc a terra amb el germà gran, que vegi que segueixes disponible per al seu joc, el petit, amida que creixi pot estar amb vosaltres en una manteta o hamaqueta…..Quan aneu pel carrer, porta’l en una motxil.leta, així tindràs les mans lliures pel gran.

La seva ajuda és molt important, i farà que senti que juga un paper important en l’organització familiar. Sempre sota la teva supervisió, deixa que col·labori a cuidar al nou nat.

Els seus sentiments són normals, tant els positius com els negatius i així li ho has de fer sentir. Anima’l a que els expressi i comenteu-los. La teva comprensió farà que perdin intensitat i podrà expressar-los amb major facilitat.

El pare hi juga un paper molt important, ja que és un moment meravellós per estretar la relació i fer sentir al germà gran com d’important és també per a ell, que potser ara és qui més temps pots dedicar-li.

Abraceu-vos plegats i gaudiu d’aquest preciós moment.